یادگیری بریل

یادگیری بریل

در کودکان نابینا یادگیری بریل فرآیند مشکلی است که توصیه می شود والدین قبل از خواندن خط بریل در کودک نابینا خود، مرحله های را برای آماده شدن کودک در نظر بگیرند و انجام دهند.

در بدو تولید توانایی خواندن آغاز می شود. این موضوع شامل توسعه در درک مفاهیم اساسی شناختی، مهارت های حرکتی، زبان و ارتباطات و دیگر موارد است. توجه داشته باشید کودکانی که در ابتدا خواندن بریل را می آموزند باید مهارت های حرکتی و تشخیص لمسی خود را هم نیز پیشرفت دهند.

والدین کودکان نابینا، ممکن است در طی آموزش خط بریل به کودک خود اذیت شوند و این کار برای آن ها کاری طاقت فرسا باشد، اما ما در این مطلب قصد کمک و حمایت شما را از طریق نه نکته اساسی  و مهم برای آماده سازی کودک خود تهیه کرده ایم. این نکات شامل:

دسترسی زیاد به منابع نوشته شده با خط بریل

این نکته را در نظر داشته باشید، کودکان توانایی دیدن را دارند، قبل از آنکه شروع به خواندن کنند، میلیون ها کلمه راخواهند دید. مثل کلماتی که همه جا وجود دارد مثل: شامپو ها، خمیر دندان، جعبه های غذا، روزنامه ها، مجله و کتاب هایی که در خانه هستند ودر مغازه ها و تلویزیون دیده می شوند.

مواجهه با کلمات و دیدن آن ها مانند یک تمرین است که درست قبل از اینکه کودکان شروع به یادگیری خواندن کنند انجام می شود.

یک نکته بسیار مهم اینکه کودک نابینا ر محیط زندگی خود ممکن است در معرض خط بریل باشد. در نظر داشته باشید تمامی اشیا داخل خانه باید با خط بریل برچشب گذاری شده باشد و کودک شما امکان مطالعه در هر کجای خانه داشته باشد.

یادگیری بریل با تقویت مهارتهای حرکتی و دستی

کودک را تشویق به بررسی انواع مختلف اتصال دهنده ها روی لباس مثل دکمه ها، دستگیره ها، زیپ و غیره کند و همچنین ظروف را باز و بسته کند. از کودک بخواهید در انواع مختلف کارها و فعالیت ها به شما کم کند. فعالیت های مثل آشپری- هم زدن- خرد کردن و پیمایش کردن. اگرچه به نظر برسد این موارد برای یادگیری خواندن مهم نیستند، اما تاثیر بسیاری روی یادگیری خواهد داشت.

تشویق کودک به مرتب سازی، مطابقت دادن و طبقه بندی اشیا

از او بخواهید انواع مختلف اشیا را مثل حبوبات، دکمه ها، مغزها، سکه های مختلف را مرتب کرده و همچنین بهتراست از کودک خود بخواهید بر اساس اندازه، شکل و یا جنس اشیا آن رااز هم تفکیک کند.

یادگیری بریل
یادگیری بریل

تشویق به قصه گویی و ترتیب دادن به اتفاقات

توسعه دادن زبان نیز بخشی مهم است. رمزگشایی بریل تنها بخشی از فرایند خواندن می باشد. از کودک خود بخواهید به شما توضیح دهد برای امروز چه کارهای انجام داده است. برای مثال از او بپرسید دیروز در مدرسه چه فعالیت های انجام داده است؟ از او بخواهید پنج مورد از خرید های بازار خود را برای شما بگوید، اولین کاری که بعد از بلند شدن از خواب انجام داده چه بوده است؟ و حتی بعدش چه اتفاقی افتاده؟ او بل از اینکه بخوابد چه کارهای انجام داده؟

کمک به درک موقعیت و جهت گیری مکانی

مفاهیم موقعیتی را با کودک خود تمرین کنید مانند: پایین/ بالا، جلو/ عقب، کنار/ بالا، وسط/ پایین، چپ/ وسط/ راست.

از او بخواهید از موارد را به صورت عملی تمرین کند ( مثلا فنجان را پشت سرت بگذار)

همچنین از او بخواهید اینکار را دو شی انجام دهد مثل کتاب را بالای میز قرار بدهد و یا از او بخواهید به جهت های مختلف یک شی اشاره کند مانند قسمت پایین سمت چپ صفحه کتاب را به من نشان بده.

شمارش را با کودک تمرین کنید

در طی روز و شب چیز های متفاوتی را به صورت طبیعی شمارش کنید. مانند تعداد چنگال های ظرفشویی، تعداد پیراهن های داخل سبد ظرفشویی و حتی مراحل رفتن از یک مکان به مکانی دیگر.

در یک مثال ساده، تعداد افرادی که می خواهند برای شام پشت یک میز بنشینند را بشمارید. سپس ظروف و صندلی های نقره ای را بشمارید. و یک بشقاب را به هر مکان و یک فنجان را به هر بشقاب اختصاص دهید.

حال از کودک خود سوال کنید که چند ظرف روی میز ما وجود دارد. برای مثال، هشت قاشق به او دهید و ازش بپرسید الان چند قاشق در دست اوست؟ بعد تعدادی بیشتر از وسایل به او بدهید و از او بخواهید یک مجموعه کوچکتر را بسازد. برای نمونه ده مهره به او دهید و ازش بخواهید شش عدد را از مهرها به شما بدهد. این نوع تمرین تاثیر بسیار زیادی در یادگیری بریل در کودک شما خواهد گذاشت.

تقویت تشخیص لمسی برای یادگیری بریل

در این روش کتاب های لمسی که با خط بیل نوشته شده است را در اختیار کودک قرار دهید. در این هنگام کودک در معرض موارد مختلفی قرار می گیرد. مرحله بعد، با کشیدن تک سلولهای که یکسان نیستند، یک حروف متفاوت را در بین آن قرار دهید، این تمرین به خصوص تری برای کودک به حساب می آید.

A-A-A-L-A-A-A-A-Aبرای مثال، می توانید با استفاده از خط بریل این الگو را برای کودک خود تهیه کنید،

از او بخواهید کلمه متفاوت را پیدا کند. به عنوان مثال نام او را بر اساس اصول خط بریل بنویسید و کلمه ی اضافه تر بین آن جا گذاری کنید و از کودک بخواهید آن را پیدا کند.

مثل: احمد، احمد، احمد، احمد، احمد، سارا، احمد، احمد، احمد. او با اینکار مهارت های لمسی خود را تقویت می کند و در سریع تر در یادگیری قدم بر می دارد.

از کودک خود درخواست کنید یک داستان را برای شما تعریف کند، حال آنچه را که برای شما تعریف کرده را به صورت خط بریل یادداشت کند و سپس از او بخواهید که بارها و به دفعات آن را برای شما بخواند.

اینکار به او کمک کرده تا درک کند که بریل با معنی همراه است و هر کلمه و جمله در بریل در یک صفحه یا یک کلمه گفتاری مطابقت دارد. همچنین راهی برای ایجاد انگیزه در نوشتن کتابهای شخصی و یا داستان های متعلق به اوست و بسیار در یادگیری به کودک کمک خواهد کرد.

تشویق کودک به نوشتن

خواندن و نوشتن در توسعه مهارت های سواد آموزی هر دو باید با هم پرورش یابند. در کودکان بینا خیلی قبل تر از اینکه شروع به نوشتن کنند، با استفاده از مداد رنگی و ماژیک می توانند با خط خطی کردن تمرین کنند. به همین دلیل، کودکانی که نابینا هستند و در حال تمرین خط بریل هستند باید با استفاده از بریل نویس و یا صفحات مخصوص نابینایان و قلم روی کاغذ علامت بگذارند.

یادگیری بریل با کتابخوانی روزانه

در این مطلب ابتدا بیان کردیم که بهتر آن است که تا آنجایی که امکان دارد کودک در محیط خانه در معرض خط بریل باشد. همچنین مهم است که در هر روز با او تمرین کنید و داستان بخوانید. روش های زیادی برای تهیه کتاب های بریل در کشور ما وجود دارد.

اگر برای تهیه کتاب های بریل مشکل دارید، می توانید با انجمن نابینایان که نزدیک به محل سکونت شما می باشند تماس بگیرید. قرار گرفتن در معرض خط بریل به طور اساسی مهم است، اما برای کودک به همان اندازه مهم است که درک کند بریل یک کد برای زبان گفتاری است.

راهی عالی برای شروع این روند، شنیدن داستان ها با صدای بلند است، و این موضوع باعث ایجاد علاقه مادام العمر به مطالعه خواهد کرد.

یادگیری بریل
نکاتی در مورد یادگیری بریل

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن